[Previous entry: "Niet voor de poes"] [Main Index] [Next entry: "Kadasterkalender 2005 - blad mei"]

05/23/2005 Archived Entry: "Made in Holland"

Elke twee jaar wordt in Naarden-Vesting het Fotofestival Naarden georganiseerd. Ik heb nog geen festival overgeslagen en dus ook dit jaar niet. Het duurt nog tot 12 juni maar ik heb afgelopen zondag alweer kunnen genieten van prachtige fotografie, een fraaie locatie, aangenaam zonnig weer en de ontmoetingen met medefotografen. Naast het officiële fotofestival is er ook nog een schaduw-festival dat onder de naam Festival-Off uiterst creatief is in het vinden van nog niet benutte expositieplekken binnen de vesting. Meestal zijn dit exposities van ambitieuze amateur-fotografen of fotogroepen. Met name Delta-F heeft al jaren een toplocatie tegenover de ingang van de grote kerk en hun werk is altijd het aanzien meer dan waard.

In de grote kerk was ik vooral gecharmeerd van het werk van Daan Brand (bijzonder belichte modefoto's), Ting Chang (portretten van Amsterdamse chinezen), Ton Broekhuis en Harry Cock (platteland-schappen) en Karel Tomeï (luchtfotografie) omdat ik nu eenmaal als topograaf een bijzondere band heb met luchtfoto's. Ook de serie zelfportretten van Anton Corbijn zijn, in zijn typische stijl en humor, beslist de moeite waard.

De PANL-hallen bieden altijd mooie reclamefotografie. De serie Natrium Field van Eddo Hartmann vond ik een verademing tussen alle honderden portretfoto's en straatscènes die het festival rijk is.

De serie Schreeuwen van Govert de Roos is bijzonder gebracht, apart van benadering en lopend tussen al die jankende en schreeuwende koppen valt het op hoeveel geportretteerde bekende Nederlanders al niet meer onder ons zijn, een aparte gewaarwording.

Het Stadskantoor is altijd het domein van de Fotobond. Ooit heb ik er ook al eens met een serie gehangen. Dit jaar hing er fraai werk van een aantal gespreksgroepen en gaf de Fiap-groep presentaties van geaccepteerd werk bij internationale fotosalons. Het gaat toch weer bij me kriebelen; misschien is dat wel wat voor me.

Het festival werd dit jaar gesponsord door Epson en die maakt dankbaar van de gelegenheid gebruik om haar producten onder de aandacht te brengen door middel van presentaties, het demonstreren in de buitenlucht van draagbare miniprinters en het exposeren van de prachtige serie Badgasten van Alex ten Napel op de buitenzijde van de vestingmuren waarbij de metershoge prints zelfs met hun voeten in het water hangen.
Powered By Greymatter