[Previous entry: "Bibbona"] [Main Index] [Next entry: "Het is Herfst!"]

09/18/2005 Archived Entry: "Kadasterkalender 2005 - blad september"

Het septemberblad van deze kalender is gewijd aan een 'oud' cartografisch procédé dat uitgelegd wordt aan de hand van een kaartblad uit die tijd van Leeuwarden. Het behandelt de wijze waarop tot de jaren negentig van de vorige eeuw met behulp van gravures, pelfilms en een lichtbak de lijnen en vlakken in de kaart tot stand kwamen.
Zelf ben ik in 1986 als topograaf in opleiding gekomen bij de Topografische Dienst. Ik heb daar ook nog enige tijd, in het kader van de opleiding, verkende luchtfoto's overgenomen op graveermateriaal waarop in een transparante laag dezelfde foto zichtbaar was. Dit gebeurde met behulp van diverse krasnaalden, een ijzeren driehoekje en een loepje. Een bijzonder arbeidsintensief en precies werkje dat ik gelukkig niet al te lang heb hoeven doen omdat ik enerzijds als topograaf werkzaam was en anderzijds omdat al vrij snel daarna de TDN is begonnen met het digitaliseren van het hele proces.
Bijgaande foto's heb ik voor de kalender gemaakt. De bovenste foto laat een gravure op een lichtbak zien met een compositie van de gebruikte gereedschappen. De andere foto is een typisch plaatje uit Fryslân, in dit geval van de Saiterpolder bij Earnewâld. Het schijnt overigens dat dit de woning is van de eigenaar van C&A, wat ook verklaart waarom het er allemaal eigenlijk net even te mooi uit zag.
Ik heb overigens goede herinneringen aan deze dag mede omdat het de laatste keer was dat ik met mijn vader op stap was. Mijn vader is vroeger vaak met mijn moeder hier op vakantie geweest en dan is het natuurlijk een buitenkansje als je zoon (op kosten van de baas, ten behoeve van de verkenning) een bootje mag huren. Bovendien kon ik wel een stuurman gebruiken. Het was schitterend weer die dag en we hebben genoten. Korte tijd later kregen we het bericht dat hij ongeneeslijk ziek was.Powered By Greymatter