[Previous entry: "Nuclear Power"] [Main Index] [Next entry: "Voorjaar op de markt"]

04/04/2009 Archived Entry: "Pillars of Time"

Vanmiddag heeft in de bibliotheek van Schoonoord de opening plaats gevonden van de foto-expositie ter gelegenheid van het landartproject waar ik al eerder over berichtte in dit weblog op 25 oktober en 9 november vorig jaar.

Deze expositie kwam tot stand door het uitschrijven van een fotowedstrijd met als thema "Kunstige archeologie in Herfstlicht". Aan deze wedstrijd hebben vijf fotoclubs uit de regio deelgenomen. Flinke concurrentie dus voor Fotogroep Vlinderstad maar ook een prikkel om ons beste beentje voor te zetten. We zijn om die reden daarom twee ochtenden voor dag en dauw het bos ingetrokken om de sfeer van het eerste licht toe te voegen aan de op zich zelf al tot de verbeelding sprekende creaties.

Dat die inzet niet onopgemerkt is gebleven aan de jury mag wel blijken uit de uitslag waarbij twee van de drie prijzen werden vergeven aan leden van Fotogroep Vlinderstad!De eerste prijs is gewonnen door Riekus Reinders met een fraaie foto van een opengewerkt wortelstelsel van een boom. De tweede prijs ging naar Marga van Nooijen uit Gieten. Zelf mocht ik de derde prijs ontvangen voor bovenstaande plaat. Het dilemma waar ik mee worstelde was enerzijds dat ik als fotograaf niet puur registratief andermans kunst wil fotograferen, ik wil daar dan wel zelf nog iets aan toevoegen en anderzijds dat ik onderstaande opname als panorama wilde presenteren maar dat de wedstrijd een buitenmaat van 40x50 cm voorschreef. De centrale compositie is zodanig dat de foto als drieluik in drie lijsten totaal een afmeting heeft van 40x150 cm. Breng je dat echter terug tot 45 cm om in 1 lijst te laten passen dan wordt de foto slechts 10 cm hoog en dat is tamelijk nietig en uit balans in een 40x50 lijst. Vandaar dat ik heb gekozen voor een presentatievorm waarin ik de kunstenaar recht zou doen door zijn werktitel en naam te vermelden in het passepartout. Mijn eigen naam heb ik tbv deze website toegevoegd, op de expositie is die tekstregel weggelaten vanwege het feit dat de foto's nog anoniem gejureerd dienden te worden.

Het juryrapport schrijft over deze bewerking het volgende:
"De derde prijs gaat naar een foto die op alle mogelijke manieren de aandacht trekt. De foto is slechts een onderdeel van het geheel. De vormgeving is prachtig, maar de jury heeft wat kritiek op de foto. Als je puur naar de foto kijkt dan blijken de compositie en beeldbewerking toch de zwakste schakel in het geheel. Het gaat hier tenslotte om een fotowedstrijd! Maar toch een prachtige plaat. Zou het heel goed doen als poster. Een ontwerpersfoto."
Was getekend Jan Anninga (persfotograaf) en Dick Lubbersen (beeldend kunstenaar).

Powered By Greymatter