My Archives: March 2009

Tuesday, March 17, 2009

Vanavond vond er in Hoogeveen een openbare bespreking plaats van foto's die waren ingezonden bij de Fotobond afdeling Drenthe. Deze fotowedstrijd met de titel Fotoseries heeft als doel het maken van series te stimuleren en dient eventueel als opstapje voor het verkrijgen van een nominatie voor Foto Nationaal; een landelijke wedstrijd waarbij gedurende een jaar de 20 beste series op meerdere locaties in het land worden tentoongesteld.

De afgelopen 2 jaar was ik zelf jurylid en had in die hoedanigheid al menige serie van opbouwende kritiek voorzien. Nu had ik de handen vrij om weer zelf deel te nemen, temeer omdat ik inmiddels mijn eigen nominatie bij de landelijke wedstrijd verspeelt had door een aantal keren niet in te zenden. Het gekke is zolang je iets hebt laat het je koud maar als je het kwijt bent wil je het met alle geweld terug hebben ;-)

Onderstaande serie heb ik in 2004 bij kerncentrale Borssele gefotografeerd tijdens een hevige regenbui. Ik besloot vanwege het weer te gaan experimenteren. Op de eerste foto na zijn alle foto's geschoten, tijdens het rijden, zonder door de zoeker te kijken. Dat leverde verrassende composities op maar pas toen ik besloot de radioactiviteit te benadrukken door gebruik van kleur, ruis en zwarten kreeg ik het gevoel dat het wat was. Toch had ik nog vier jaar nodig om het lef te hebben deze serie te printen.

Blij verrast was ik dan ook dat de jury, bestaande uit Gijs van Gent en Dirk Otten, mijn serie als de beste van de ingezonden 26 series betitelde maar wel met de kanttekening van Gijs dat de in het passepartout doorlopende foto afbreuk doet aan het geheel. Dirk had daar juist geen moeite mee en zag de meerwaarde van de doorlopende lijnen. Deze presentatievorm was een heel bewuste keuze die juist de impact van de radioactieve straling symboliseert. Daarnaast ben ik wel een beetje klaar met alle nette passepartoutjes om platen heen en zag met deze foto's de mogelijkheid daar eens mee te experimenteren.Posted by harry @ 12:11 AM CST [Link] [No Comments]

Sunday, March 8, 2009

Vanmiddag stond ik voor de derde keer in een jaar tijd aan de rand van het zwembad van Coevorden om toe te kijken hoe mijn beide neefjes Wouter en Rowan zich allebei, als volleerde waterratten, richting een gouden plak zwommen. Diploma C is binnen! Wouter (links), de oudste, kreeg weer de smaak te pakken toen hij zijn jongere broertje Rowan eerder al met speels gemak diploma A en B zag halen en besloot daarom om ook zelf de draad weer op te pakken en samen voor C te gaan. Wouter is er nu wel klaar mee maar Rowan straalt strijdlust uit en lijkt nu pas echt de smaak te pakken te krijgen; waar gaat dat heen en waar sta ik dan over 10 jaar? Geen idee, maar vast niet langs de badrand in Coevorden!Posted by harry @ 12:43 AM CST [Link] [No Comments]

[Archive Index] [Main Index]

Powered By Greymatter