My Archives: April 2005

Sunday, April 24, 2005

Binnenkort is het weer 4 mei, de dag waarop wij in Nederland de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken. In heel Nederland, tot in de kleinste dorpjes toe, staan monumenten ter nagedachtenis aan hen die vielen in de strijd tegen de Duitsers of ten gevolge van de Duitse overheersing omkwamen.

Ook in Duitsland voelde men met het verstrijken van de jaren steeds meer de behoefte een monument op te richten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlog en geweld. Met de vijftigste verjaardag van de Duitse nederlaag in het vooruitzicht, besloot Kohl, na vele jaren van eindeloze debatten in de Bundestag, tot eigenmachtig optreden en gaf hij in 1993 in stilte opdracht om de Berlijnse Neue Wache, het voormalige DDR-monument voor 'de slachtoffers van fascisme en militarisme', om te bouwen tot Bundesehrenmal. Veel kritiek kreeg Kohl vervolgens vanwege zijn keuze voor een beeld van een rouwende moeder met haar dode zoon op schoot. Een dergelijk christelijk getint symbool werd als totaal misplaatst beschouwd in een monument dat ook de joodse slachtoffers moest herdenken. Ernstiger was echter dat de bondskanselier vasthield aan de inscriptie 'Für die Opfer von Krieg und Gewaltherrschaft'. Daaronder vielen immers ook nazi's die zich hadden opgeofferd voor hun ideaal.

Binnenkort wordt in Berlijn, pal naast de Brandenburger Tor, het Holocaust Monument geopend en heeft ook Duitsland eindelijk een volwaardig gedenkteken ter nagedachtenis aan de miljoenen uitgemoorde joden. Opdat wij niet vergeten.
Posted by harry @ 10:58 PM CST [Link]

Sunday, April 17, 2005

Na een dik jaar van voorbereiding was het dit weekend dan zover. Mijn schoonouders hebben hun jaren zestig rijtjeshuis verlaten om het hogerop te zoeken in hun nieuwe appartement op de 4e etage midden in het centrum van Emmen. De woning is een kwartrond segment van een ovaalronde woontoren van zeven verdiepingen die aan de buitenzijde geheel uit glas is opgetrokken. Het heeft daardoor een heel transparant uiterlijk. Tussen alle klussen door heb ik nog een paar foto's gemaakt ter illustratie van de adreswijziging en nu dus ook om me er op mijn weblog even gemakkelijk van af te maken ;-)Posted by harry @ 10:47 PM CST [Link]

Saturday, April 9, 2005

In verband met de opleiding digitale beeldbewerking die ik volg aan de Fotovakschool kreeg ik als opdracht een feestfoto in elkaar te sjoppen. Onderstaande foto is het resultaat en bestaat uit 6 deelfoto's (uit 90 opnames) en tig lagen en kanalen. Met name met betrekking tot de lichtval is er nog wel wat op aan te merken. Door omstandigheden was ik gedwongen mijn kinderen in het ei met een directe flits te belichten terwijl de rest met invallend raamlicht werd gefotografeerd. Toch was men lovend over de bewerking en dat is dan wel weer plezierig na al die uren monteren.Posted by harry @ 08:52 AM CST [Link]

Sunday, April 3, 2005

Vandaag is de geboortedag van mijn vader en de eerste keer dat we die niet meer kunnen vieren. 21 november 2004 overleed hij, alweer 4,5 maand geleden.
Begin april was ook altijd het moment waarop hij weer lekker in zijn volkstuintje aan de slag kon. Apetrots was hij op zijn witlof, boontjes en boerenkool. Ook decoratieve sierkalebassen werden ieder jaar weer verbouwd.
Toen wij vorig jaar het onheilsbericht van zijn naderende dood ontvingen, middenin de oogsttijd, trof ik in zijn schuurtje, voor het raam, een aantal inmiddels geplukte kalebassen aan. Om hem te herinneren, en het werk van zijn handen, daarom dit stilleven.Posted by harry @ 09:08 AM CST [Link]

[Archive Index] [Main Index]

Powered By Greymatter