My Archives: June 2007

Monday, June 25, 2007

Onlangs was ik ten behoeve van een foto-opdracht voor het interne kadasterblad Onderons in Assen om twee mensen te portretteren die belast waren met de coördinatie van de verhuizing van het kantoor naar Groningen. De opdracht was eveneens te fotograferen in de nieuwe huisstijl en op basis van de pay-off "Feitelijk verrassend". Dezelfde opdracht kreeg ik ook voor de eveneens sluitende vestiging in Lelystad. Deze beide foto's zouden samen in een artikel geplaatst worden. Als uitgangspunt ging ik daarom voor een tafel en een stoel als symbolen voor de verhuizing.
Onderstaande foto is het resultaat van de sessie in Assen.In Lelystad hebben we een tafel meegenomen naar de relatief rustige Knardijk en hebben daar, tegen een prachtig blauwe lucht en een strakke horizon (één van de huisstijlkenmerken), een leuke serie foto's gemaakt. Onderstaande foto is daar één van.Inmiddels heb ik de proefdruk onder ogen gekregen en moet helaas constateren dar er van mijn hele idee niets overeind is gebleven. De bovenste foto is niet geplaatst maar een door mij voor de zekerheid genomen alternatief. De onderste foto is wel geplaatst maar zodanig aangesneden dat er van het hele concept geen spaander meer over bleef; zelfs de tafel is nog nauwelijks herkenbaar en de weg en horizon totaal verdwenen. Het is erg jammer te moeten constateren dat alle moeite eigenlijk voor niets is geweest. Deels heb ik daar zelf schuld aan door een alternatief aan te bieden maar om een foto zodanig aan te snijden dat er van de oorspronkelijke beeldtaal en compositie niets meer overblijft dat getuigt toch van weinig gevoel daarvoor bij de redactie. Een leerzame ervaring dus ;-)

Onderstaande foto was de alternatieve plaat die wel is geplaatst.Uit de serie tafelfoto's had ik zelf een voorkeur voor deze foto:Nog een opvallend feit was trouwens dat ik eveneens de opdracht kreeg de beide afgestoten gebouwen in beeld te brengen ter illustratie bij hetzelfde artikel maar die zijn waarschijnlijk ook gesneuveld in de strijd met de tekst want het snijdt helaas nou eenmaal makkelijker in beeld dan in tekst. Daarom ter afsluiting van dit item beide inmiddels voorgoed gesloten vestigingen.
Posted by harry @ 09:29 PM CST [Link] [No Comments]

Wednesday, June 20, 2007

Ik ben momenteel druk bezig een expositie voor te bereiden met als onderwerp de portretten die ik de afgelopen 11 jaar heb gemaakt ten behoeve van de bedrijfskrant die helaas, met nog 1 nummer te gaan, is opgeheven. Het wordt een presentatie van ongeveer 20 foto's die na een half jaar deels gewisseld zullen worden met nog 10 extra platen. De expositie zal worden ingericht bij de Topografische Dienst ter verfraaiing van de eindeloos lange gangen. De meeste foto's zullen zonder verdere bewerking geprint worden maar ik kan het toch niet laten een aantal wat extra aandacht te geven en in een nieuw jasje te steken. Zo ook onderstaande foto van vier collega's, zes jaar geleden nog aan het begin van hun carrière, die uitgerust met allerlei topografische hulpmiddelen, bereid waren eens gek te doen. De fietsers waren een maand eerder in dienst dan de op sleeptouw genomen achterblijver die ik dan ook in dezelfde setting later in de montage heb toegevoegd. De restyling bij deze foto is de nieuwe achtergrond die beter past bij het vak waarin de heren inmiddels ruimschoots ervaring hebben opgedaan.Posted by harry @ 11:57 PM CST [Link] [No Comments]

Wednesday, June 6, 2007

De afgelopen week was een heksenketel; ik schat dat ik zo'n 1500 foto's heb geschoten waarvan twee fotoreportages. In dat geval ga je niet voor de mooiste foto maar voor een beeldverslag van een activiteit met als gevolg dat ik honderden foto's heb moeten beoordelen, nabewerken en tot een presentabele serie heb verwerkt. Opdrachtgever was in alle gevallen mijn eigen werkgever. Ten behoeve van de bedrijfskrant was ik tweemaal in Assen en in Lelystad. Ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van het Kadaster waren er afgelopen vrijdag en zaterdag feestdagen voor de oud-gedienden en voor het eigen personeel met aanhang op sportcentrum Papendal bij Arnhem. En passant was er ook nog het verzoek een coverfoto te schieten op deze dagen die moest voldoen aan diverse eisen met name met betrekking tot de onlangs gewijzigde huisstijl. Fotografie wordt weer belangrijk bij het Kadaster. Het mag weer allemaal wat professioneler en verrassender, daarmee aansluitend op de nieuwe slogan "Feitelijk verrassend".
Op 50 m hoogte vanuit de "Fear Factor" laat je zo'n plaatje natuurlijk niet lopen.....
.....en zo'n vrolijke meid aan een dun draadje niet fotoloos hangen ;-)
Freerunnen, de nieuwste rage, kun je werkelijk overal oefenen
Goudhaantje Jan Smit zong weer de sterren van de hemel.....
.....en hij niet alleen!Wil je foto's nabestellen (in dit geval tegen kostprijs + verzendkosten) van deze twee feestdagen dan kun je terecht op een speciale website.

Posted by harry @ 09:50 PM CST [Link] [No Comments]

[Archive Index] [Main Index]

Powered By Greymatter