My Archives: September 2010

Sunday, September 5, 2010

Evenals vorig jaar was ik ook dit jaar weer als fotograaf betrokken bij de hARz adventure race. Dit is een 40 uur durende nonstop-race voor tweemansteams over 265 km dwars door de prachtige natuur van de Harz waarbij verschillende sporten de revue passeren. De hoofdmoot is echter mountainbiken en trekking maar er was ook boogschieten, touwwandklimmen langs een stuw, laserschieten en monsterrollen. Die laatste is een spectaculaire afdaling met behulp van uit de kluiten gewassen steps die voor een aantal teams ook nog eens midden in de nacht plaats vond!

De start vond vrijdagavond 27 augustus om 22 uur plaats vanaf het terrein van de plaatselijke highlandgames. Nadat het al 2 dagen zwaar geregend had was dat die avond niet anders, de sporters waren dus al vrij snel doordrenkt. De camera had ik effectief beschermd met een speciale plastic zak maar zelf bleef ik ook bepaald niet droog.

De uitdaging voor de teams is in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk checkpoints te vinden waarbij kaartoriŽntering van essentieel belang is. Omdat de langste reeks checkpoints bepalend was voor de winst waren er teams bij die tot 4 uren hebben besteed aan het vinden van een knipper; je moet wel een beetje gek zijn ;-)

Na twee volle nachten doorgaan waarbij de sporters zich hooguit een uur slaap gunden, kregen zij zondagochtend nog een trekking van 32 km voor de kiezen. Ik blijf me dan ook verbazen over het incasseringsvermogen van deze mannen en vrouwen, ze blijven lachen!
Dat het desondanks wel een zware tocht was blijkt wel uit het feit dat toch van de 28 proteams pakweg een derde deel halverwege moest opgeven, deels door lichamelijk ongemak maar ook doordat het tussen de oren niet meer goed zat. Hoewel het een zware lichamelijke activiteit is, is vooral de mindset het verschil tussen winnen en verliezen. Het is zwaar afzien, maar alle sporters bedanken na afloop de organisatie hartelijk voor de prachtige race; in korte tijd zie je ook wel heel veel Harz, puur genieten.

Vorig jaar had ik nog een caravan bij me maar dit jaar besloot ik wild te kamperen met een popup-tentje om zoveel mogelijk in de race te zitten. Vanwege de regen heb ik uiteindelijk beide nachten een paar uur in de auto geslapen; wel wat ongemakkelijk maar zeer effectief. De pas aangeschafte mountainbike heb ik nog wel gebruikt maar na drie kwartier fietsen had ik nog geen enkel team gevonden en viel de schemering in en dan is het toch wel erg donker in het bos. Ik heb ook nog meer training nodig om met de teams mee te kunnen rijden, om die reden heb ik me gisteren opgegeven voor een mountainbike-clinic. Wellicht dat ik dan volgend jaar delen kan meerijden en meer dynamische foto's kan maken, wordt vervolgd!

Onderstaande selectie foto's geven een beknopt beeld van de race. De overige foto's zijn te zien en ook na te bestellen op de oyposite. Daarnaast heeft Martijn Russchen een prachtige video gemaakt. Meer info is te vinden op de wedstrijdsite.
water en regen; vriend en vijand!
Soms kwam je een team tegen maar net zo snel verdwenen ze weer in de donkere bossen...
...tenzij ze een band moeten verwisselen; dan zijn de autokoplampen toch wel heer erg gemakkelijk!
Lange tijd lagen de poolse deelnemers op kop, hier waren ze als eerste bij de stuwwand naar beneden. Later moesten ze alsnog opgeven.
Crisismanager en racedirector Winfried Bats in zijn "zenuwcentrum", van slapen kwam bar weinig terecht.
Downhill racen op de monsterrollers.
Zoeken, zoeken, zoeken naar checkpoints: "Die kaart klopt niets van!"
Hangend boven een wild stromende bergbeek.
Orienteren en klauteren over ruige bospaden: "Weet je zeker dat we goed zitten?"
Een verrassing op TA3 na de tweede nacht, pannenkoek met stroop, ook de polen wisten dit te waarderen.
Een aantal deelnemers deden een powernap (kwartiertje slapen) in de tent van TA3, anderen lagen onderweg in een greppel of schuurtje.
Zoeken naar checkpoints in de catacomben bij TA3.
Een futuristisch landschap bij Thale is de zogenaamde Teufelsmauer.Hollend bergop, een team dat deelnam aan de 20 uur challengerrace.

De kunst is om ook na 40 uur racen nog als vrienden de finish te halen.De uiteindelijke winnaars na 38 uur afzien.
Moe maar voldaan vallen ze ter plekke in een diepe slaap met op het netvlies een "Fantastic Movie".

Posted by harry @ 03:08 PM CST [Link]

[Archive Index] [Main Index]

Powered By Greymatter