My Archives: October 2005

Monday, October 31, 2005

Opnieuw heb ik bij een fotowedstrijd een derde prijs gewonnen. Vanmiddag vond de feestelijke uitreiking plaats in Veenwouden in de provincie Fryslân. Vanwege een cursus die ik deze week volg en een bezoek aan de tandarts kon ik niet aanwezig zijn en heeft mijn moeder namens mij de prijs in ontvangst genomen. De wedstrijd was georganiseerd door Afûk, een organisatie die zich inzet voor bevordering van het gebruik van de Friese taal. Om die reden geven zij ieder kwartaal een thematijdschrift uit in een oplage van 20.000 stuks die gratis verkrijgbaar is bij allerlei openbare instellingen in Fryslân. Het thema van het nieuwste periodiek is "bern", oftewel kinderen en de fotowedstrijd had als thema spelende kinderen. De foto van mijn neefje Rowan met tennisracket, al eerder in deze weblog geplaatst, was goed voor een bos bloemen, een friestalig kinderboekenpakket, een oorkonde en een tegoedbon voor het laten maken van een gezinsfoto bij een echte fotograaf. Meedoen was dus meer voor de eer maar dat was bij insturen ook al wel bekend.

Posted by harry @ 10:48 PM CST [Link]

Monday, October 24, 2005

Het oktoberblad van deze kalender is gewijd aan de provincie Flevoland en laat in kaarten de snelle groei van Lelystad zien vanaf de inpoldering in 1957 tot de stad die het tegenwoordig is.
De foto's die ik hierbij gemaakt heb behandelen enerzijds de techniek van optekenen tijdens de verkenning die toentertijd werd gehanteerd en anderzijds laten ze een beeld zien van een aantal opvallende bouwwerken rond het tegenwoordige Lelystad.

In de jaren zestig en zeventig werd bij de Topografische Dienst tijdens de verkenning het lijnenbeeld niet met inkt ingetekend, zoals later gebruikelijk was, maar werden de barietfoto's met een spitse graveernaald ingekrast. Zelf heb ik in mijn opleidingstijd ook nog een korte periode met deze techniek verkend. Aan het eind van de verkenningsdag werd het verkende deel van de foto dan met zwarte schoenpoets ingesmeerd en vervolgens uitgepoetst waarna de ingekraste lijnen zichtbaar werden. Met ecoline werden daarna, tijdens de afwerking, de verschillende elementen, ter verduidelijking, ingekleurd. Op onderstaande luchtfoto uit 1962 van Elburg is bijvoorbeeld een stuk loofbos groen ingekleurd en zijn de huizen rood.In de korte tijd die ik in Lelystad nog voor mijn opdracht had (ik was diezelfde dag ook in Naarden-Vesting) heb ik een bezoek gebracht aan Lelystad-Haven waar de toenmalige polderwerkers in barakken verbleven. Tegenwoordig worden die gebouwen overigens nog steeds gebruikt door een jeugdherberg. De haven is tegenwoordig in gebruik als jachthaven voor de pleziervaart. Op onderstaande foto is in de achtergrond de RTV-toren van Lelystad zichtbaar.Deze foto plaatste men toch liever als de foto van de Batavia omdat die, volgens de woordvoerder van het Kadaster te oubollig zou zijn en niet zou passen bij het (gewenste) imago.De Houtribsluizen (met weer de RTV-toren) bezocht ik tegen zonsondergang wat goed te zien is aan de kleur van het licht en de lange schaduwen. De zes sluizen zijn samen in staat maximaal 630 kubieke meter water per seconde te spuien!
Posted by harry @ 11:34 PM CST [Link]

Friday, October 21, 2005

Vanmiddag heb ik in het kader van mijn opleiding Digitale Beeldbewerking aan de Fotovakschool mijn opdrachten gepresenteerd aan de examencommissie. Een kwartier na afloop werden de cijfers bekend gemaakt. Ik ontving voor het onderdeel kennis een 8, eveneens een 8 voor techniek en zelfs een 9 voor beroepshouding! Lang niet slecht voor een "amateurtje" lijkt me ;-)

Posted by harry @ 11:43 PM CST [Link]

Wednesday, October 19, 2005

Komende vrijdag ga ik, in het kader van mijn opleiding Digitale Beeldbewerking die ik dit jaar heb gevolgd aan de Fotovakschool, mijn examenopdrachten presenteren aan een commissie. Hoewel ik zes weken de tijd had voor drie fotobewerkingen kwam het uiteraard toch weer voor het leeuwendeel op de laatste week aan.
De eerste opdracht was het repareren van een in zeer slechte staat verkerende trouwfoto.
De tweede opdracht was een montage van drie aangeleverde beelden (lucht, skyline Schiphol en een vliegtuig) in combinatie met een eigen portret van een luchtverkeersleider met als opdracht daarvan een foto te maken waaruit blijkt dat het steeds drukker wordt in het luchtruim rond Schiphol.
De derde opdracht was het pittigst omdat dat een reclameopdracht was waarvoor ik via een plan van aanpak een concept moest ontwikkelen en uitwerken naar de uiteindelijke foto. Het resultaat diende uit minimaal drie verschillende beelden te worden opgebouwd; het zijn er uiteindelijk zes geworden.
De opdracht was mensen te motiveren om eerder tot aanschaf over te gaan van nieuwe autobanden omdat uit onderzoek gebleken was dat men langer bleef doorrijden op gladde banden. Ik heb dat geprobeerd met een vleugje humor te bereiken. Nu maar hopen dat de boodschap ook over komt bij de examencommissie.
Posted by harry @ 10:03 PM CST [Link]

Monday, October 10, 2005Een bij duiven in Pisa geliefd standbeeld van Cosimo I, in 1596 vervaardigd door de beeldhouwer Pietro Francavilla.

Posted by harry @ 11:19 PM CST [Link]

Sunday, October 2, 2005

...schrijven op muren en glazen!Posted by harry @ 10:14 PM CST [Link]

[Archive Index] [Main Index]

Powered By Greymatter