My Archives: November 2004

Thursday, November 25, 2004

Vanmiddag hebben we mijn vader begraven. De kerkdienst was vanmorgen in Emmen, de begrafenis vanmiddag in Heechsân in Friesland. Het dorp waar hij de afgelopen tien jaar met zoveel plezier verbleef en waar mijn ouders een stacaravan hadden staan. Het heggenlandschap, de rietkragen, het Bergummermeer, de dorpse sfeer, de Friezen en de medecampingbewoners gaven hem het gevoel thuis te zijn. Het was zijn wens daar begraven te worden op de prachtige, maar eenvoudige, begraafplaats met de karakteristieke in klimop gehulde toren.

We stonden daar als gezin niet alleen, integendeel, heel veel vrienden, familie en kennissen waren vanuit het zonnige Emmen meegereisd richting het mistige, kille noorden. Ook in Friesland sloten nog tientallen mensen zich aan in de lange rij die stapvoets en statig mijn vader begeleidden naar zijn laatste rustplaats. Hartverwarmend maar ook emotioneel; daar is echter niets mis mee.

Jaren geleden maakte ik bijgaande foto op datzelfde kerkhof. De mist, de donkere grafstenen en het licht zijn voor mij nu, meer nog dan toen, van grote symbolische waarde. Het is zoals heit zijn lot de laatste maanden heeft gedragen hoewel het bij hem niet lang mistig was; hij wist waar hij heen ging en waar hij doorheen moest maar twijfelde niet over de goede afloop. Over het graf heen wist hij dat het warme licht van zijn Schepper hem zou verlichten en met die wetenschap ook hebben wij hem daar vanmiddag, zij het met moeite, in de koude grond achter kunnen laten.
Posted by harry @ 10:15 PM CST [Link]

Sunday, November 21, 2004

Vanmorgen om 00.20 uur is mijn vader, Heit voor ons, na een ziekbed van 3 maanden overleden. Het echte lijden heeft gelukkig niet lang hoeven te duren. Zaterdagochtend was het ineens erg veel slechter met hem maar hij was toen nog wel aanspreekbaar. 's Avonds rond een uur of tien kon hij zich niet meer verstaanbaar maken maar uit zijn gebaren begrepen we dat hij een dokter wou. Na een extra morfine-injectie en een kalmerend middel blies hij een klein uur later zijn laatste adem uit. Ik was erbij, samen met mijn vrouw en mem, en zal dit niet gemakkelijk vergeten.
Wat ik ook niet graag wil vergeten is dat wij op 1 juli nog samen een dag zijn wezen varen op de plassen bij Earnewâld omdat ik daar voor mijn werk verkenningswerkzaamheden moest uitvoeren. In een vogelobservatiehut heb ik toen dit portret van hem gemaakt. Deze foto zal ook op zijn kist komen te staan, zo willen we hem graag herinneren.
Posted by harry @ 05:00 PM CST [Link]

Friday, November 19, 2004Posted by harry @ 11:16 PM CST [Link]

Sunday, November 14, 2004

Met een aantal fotovrienden heb ik in 2001 drie dagen door Berlijn gezworven en me verbaast over de enorme bouwput in het hartje van de stad waar eens de muur alle vooruitgang belette.
Op het potzdammerplatz trof ik een aantal circa 10 m hoge zuilen aan waar bovenop ovale spiegels waren geplaatst. Ik heb net zolang gewacht tot in de spiegel de reflectie van een passant op straat zichtbaar was.
In mijn fotoalbum onder series staan meer foto's die ik dat weekend heb gemaakt.Posted by harry @ 12:32 PM CST [Link]

Tuesday, November 9, 2004Posted by harry @ 11:33 PM CST [Link]

Thursday, November 4, 2004Posted by harry @ 08:07 PM CST [Link]

[Archive Index] [Main Index]

Powered By Greymatter